Natuurlijke elementen in het lichaam

Chinezen denken in concepten en beelden. De Chinese Geneeswijzen zijn in beginsel gebaseerd op nauwkeurige observatie van processen in de natuur. Het mooie hiervan is, dat deze wetten altijd gelden: De zon kwam 3000 jaar geleden ook elke dag op en ging ook weer onder; het regende, het waaide en het vroor.

Als die processen en wetten in de natuur gelden, dan gelden ze ook IN ons lichaam. De Chinezen hebben voor de elementen die in de natuur voorkomen een lichamelijke spiegel, een metafoor gevonden. Hieronder vindt u een korte toelichting op enkele voorbeelden.

Waait er ook een wind van binnen?
Waait er ook een wind van binnen?

Wind in de natuur staat voor alles wat een onvoorspelbaar karakter heeft. Zoals de wind is. Dat zijn in het lichaam dus symptomen die komen en gaan, zonder dat je weet wanneer het gebeurt, of juist dat ze zich soms op deze plek en dan weer op een andere plek manifesteren (denk aan verspringende pijnen).

Wind hoort bij het element hout. Hout laat zich het beste visualiseren als een boom. Een boom moet stevig en sterk zijn, maar als het hard waait (sterke invloed van buitenaf) dan moet hij ook flexibel zijn en mee kunnen veren. Als de wind gaat liggen staat hij echter weer fier overeind.
Voorbeelden van wind in het lichaam zijn duizeligheid, kramp en jeuk.

Zou de aarde in ons lichaam ook droog kunnen zijn?

Het beeld van aarde in de natuur staat voor het maag/milt-systeem in het lichaam. Hieronder vallen onder andere het hele spijsverteringsstelsel, de spieren, de lippen en smaak.
Als de aarde in de natuur de goede hoeveelheid vocht bevat, dan is hij stevig en compact en vormt een goede basis voor stevige oevers van rivieren en kanalen.

Wordt aarde te droog, dan valt het uit elkaar en kan het het water niet meer goed geleiden. Voorbeeld hiervan in het lichaam is chronische verstopping, waarbij de stoelgang droog blijft, onafhankelijk van de hoeveelheid vocht die geconsumeerd wordt. Net als een plant die te lange tijd droog heeft gestaan. Als je deze water geeft, dan loopt het er aan de onderkant direct weer uit.

Natuurlijk kan de aarde ook te nat zijn. Maar dat is weer een verhaal apart…

Bestaat er ook regen in ons lichaam?

Regen komt altijd van boven uit de lucht gevallen. Het hoogst gelegen orgaan in ons lichaam zijn de longen. Zij staan daarom, en vanwege de ademhaling, symbool voor de lucht. Ook de huid heeft een belangrijke functie in de ademhaling en is daarmee nauw verbonden met de longen.

Chinees gezien reguleren de longen vanuit die samenhang het openen en sluiten van de poriën. Vandaar dat zweet symbool staat voor regen in de natuur. Zweten bij inspanning is normaal en functioneel, maar spontaan zweten bij geringe inspanning ontstaat door een zwakte in het long-systeem. Nachtelijk zweten is weer een ander verhaal en wordt veroorzaakt door een tekort aan Yin ten opzicht van Yang.

Kan het vuur van binnen te hard branden?

Het element vuur is waarschijnlijk niet heel moeilijk te begrijpen. In de natuur functioneert de zon als warmtebron om water te laten verdampen en planten te laten groeien.

In ons lichaam is vuur nodig om allerlei processen in het lichaam te laten plaats vinden. Te veel vuur kan zich op velerlei manieren manifesteren. Denk aan ontstekingen, branderige ogen, vurige eczeem. Vaak gaat oververhitting samen met mentale onrust en slapeloosheid.

Het vuur kan ook te zwak branden. Dan ontstaan er koude klachten zoals bijvoorbeeld koude handen en voeten, vaak en veel urineren, vermoeidheid en slaperigheid.