Nieuwsbrief 4: Zomer, tijd voor een ijsje!
Het is een traktatie, zeker voor kinderen want die rennen en vliegen en hebben het over het algemeen altijd warm. En in de zomer is het snel te warm en dan gaat een ijsje er wel in. Maar een ijsje kan verkeerd vallen. Misschien heb je het zelf wel eens ervaren dat je er hoofdpijn van krijgt, zo op het voorhoofd, of dat je rap naar de toilet moet met krampen en pijn in de buik. En als je een beetje pech hebt dan kun je hier een tijdje last van hebben, alsof je een zomergriep te pakken hebt.
Kou kan een verraderlijke reactie in een warm lichaam tot stand brengen. Het effect lijkt een beetje op het ontstaan van een onweersbui. Warm en koude stromen treffen elkaar en er ontstaat vuurwerk. Kou blokkeert het Yang aan de buitenkant van het lichaam. Hierdoor ontstaan er rillingen en hoofdpijn. De (interne) kou leidt ook tot stagnatie van de maag en de milt, waardoor er geen goede transformeer- en transportfunctie meer is (taak van de milt). Dat betekent dat de inhoud van de maag/darmen als een baksteen naar beneden valt (dunne ontlasting) en je buikpijn kan hebben. Een derde en belangrijk gegeven is dat ook de Long energie blokkeert, en dus de neerwaartse beweging van de Long hapert. Hierdoor vermindert de eetlust, kun je acuut benauwd en snotterig worden en voelt het geheel aan als een zomergriep.
Wat op zo’n moment helpt zijn een paar koppen sterke verse gember thee. Daarmee open je de buitenkant van het lichaam (hoofd/nek) en deblokkeert tevens de Long energie en vermindert de misselijkheid. Eet daarbij een warm soepje, congee of pap met gedroogde gember (gewoon in het schap bij de supermarkt). De gedroogde gember gaat richting de Milt en zorgt ervoor dat de transformeer- en transportfunctie wordt hersteld, en dus dat de ontlasting weer normaal wordt en de buikpijn verdwijnt.
Gelukkig vallen de meeste ijsjes wel goed, maar heb je het gevoel dat je weerstand wat verlaagd is, mijd deze traktatie dan maar want anders heb je er langer plezier van dan je wenst.
© Linda Faber