Nieuwsbrief 4: Heerlijk zomerontbijt
De zomer hoort bij het element Vuur. Er is veel groei en beweging in de natuur. De dagen zijn lang en licht. Ook in dit warme jaargetijde is het eten van gekookte maaltijden aan te bevelen. In deze periode is onze verteringssysteem juist gevoelig voor kou. Je bereidt je maaltijden nu wel met meer vocht om de lichaamsvloeistoffen (Yin) te beschermen, zodat deze niet door de hitte worden aangetast. Je kunt in de zomer ingrediënten aan je maaltijd toevoegen met een verfrissende en afkoelende werking zoals bijv: peer, aardbei komkommer, watermeloen, sla etc.
Koskosrijst met mango
Voor 2 porties:
• 100 gram dessertrijst/risottorijst
• 200 ml kokosmelk
• 50 ml water
• mespuntje gedroogde gember
• 2 el rijststroop of honing
• 15 gram geraspte kokos
• 1 el sesamzaadjes
• 1 mango
• 2 theelepels limoensap
Bereiding:
• Spoel de rijst met koud water. Laat de rijst circa 15 minuten weken in koud
water. Spoel de rijst nog even na en giet af.
• Verhit de kokosmelk met 50 ml water en de gedroogde gember. Kook de rijst
hierin ongeveer 30 minuten op een heel zacht vuur met deksel op de pan.
• Roer nu de rijststroop of honing en de geraspte kokos door de rijst en laat
daarna zeker 10 minuten afkoelen.
• Snijd de mango in kleine blokjes
• Serveer de koskosrijst met de mangoblokjes en druppel er wat limoensap
over. Strooi er tenslotte nog wat sesamzaadjes overheen. Eet smakelijk!
Tip: omdat mango verkoelend werkt op de Milt, is het niet geschikt voor mensen met zware spijsverteringsklachten. Als alternatief kun je dan abrikozen of perziken gebruiken in plaats van mango.