Column: Dorst..... helpt koud of warm water beter?
In de Volkskrant/Sir Edmund van zaterdag 26 augustus 2017 staat een artikel over dorst. En wel de uitleg waarom koud water zo goed helpt tegen de dorst. Maar als je het artikel leest wordt het duidelijk dat het gaat om hoe het lichaam reageert op koude bij dorst. Het gaat hier dus om de technische uitleg hoe het lichaam dorst registreert en dat bij koude dranken het signaal eerder gedoofd wordt dan bij warm water.
Een instinker dus.
Bij het drinken van koud water mag dan wel het dorstgevoel eerder weggaan, maar hoe effectief is het in het aanvullen van vloeistoffen in het lichaam? In het artikel van de Volkskrant zijn ze het hier over eens, dat dit met koud water minder is. Hoe komt dat?
TCM is zoals vaker gezegd gebaseerd op de wetten van de natuur. Daardoor zijn klachten in de TCM vaak ook makkelijker uit te leggen. In het geval van koud of warm drinken bij dorst is dat hopelijk niet anders. Wat vermoedelijk geen discussie oplevert is het wetenschappelijke feit dat koude daalt en hitte stijgt. En daar ligt gelijk al de crux.
Koud water wordt minder goed opgevangen door het lichaam, waardoor het sneller in de blaas terecht komt (dalende werking). Vooral mensen die van zichzelf al kouwelijk zijn of mindere spijsvertering hebben, zullen ervaren dat iets kouds drinken snel gevolgd wordt door een gang naar het toilet. Voor mensen die het liefst koude dranken drinken, hebben vaak te veel hitte in het lichaam en dan met name in de maag. Koud water kan dan tot innerlijk stomen leiden. Denk aan een kampvuur dat je met water probeert te blussen. Er ontstaat veel rook/stoom. Deze rook/stoom kan niet meer als functioneel water beschouwd worden, dus je hebt alleen last van het effect. Dit effect kan acute buikpijn zijn of een kriebel in de keel. En het gevoel van je dorst af te zijn met koud water is van korte duur, het is eerder de kou van het water die de tijdelijke verkoeling geeft.
Lauw, of nog beter warm of gekookt water, daarentegen heeft een bevochtigende werking. Warmte heeft zoals gezegd een liftende werking. Dus als het water in de maag komt heeft het meer kans om op genomen te worden. Daarnaast werkt warmte ontspannend. Ook dat is een eigenschap, waardoor het lichaam het water beter kan opnemen. En als het water goed opgenomen wordt door het lichaam, dan heb je een goede bevochtiging van de mond, de huid en orgaanweefsel. Een goed watermetabolisme (aanvoer bruikbaar vocht, afvoer onbruikbaar vocht) geeft een goede balans van Yin en Yang aan. Aan de ene kant is er voldoende vocht (Yin) in het lichaam en er is genoeg beweging en warmte (Yang) om het vocht evenredig te verdelen.
Lees ook het blog: Zomer, tijd voor een ijsje
Daarin nog meer uitleg wat koude in het lichaam veroorzaakt.
© Linda Faber