Praktijk: Voorkomen is beter dan genezen

Dit blog is gemaakt voor de site van Bewust Meppel, die in de maand september 2016 extra aandacht schenkt aan Chinese Geneeswijzen
#

Het voorkomen van pijntjes en klachten is de sleutel naar een lang en gezond leven. Een soort van omdenken voor de Westerse benadering in de gezondheidszorg. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor preventieve behandeling en dus om gezonder te leven en mensen daarin te ondersteunen. De overtuiging groeit dat dit ons zorgstelsel goedkoper gaat maken, maar bovenal de kwaliteit van leven kan vergroten.

Acupunctuur is de bekendste vorm van de Traditionele Chinese Geneeswijzen. Veel mensen kennen acupunctuur van de reclame (even Apeldoorn bellen). Een man met ontelbaar veel naalden in z’n rug. Als er plots brand uitbreekt heeft hij geen andere keuze dan uit het raam te springen met de naalden. Je voelt met hem mee.

Het basisprincipe van acupunctuur is de circulatie van de levensenergie (Qi). Deze stroomt via een ingewikkeld stelsel van kanalen (meridianen) door ons lichaam. Op nauwkeurig omschreven punten worden (dunne) naalden ingebracht, waardoor de stroom van de energie beïnvloed wordt en blokkades opgeheven. Waar precies is afhankelijk van de klacht en de diagnose die gesteld wordt. De hoeveelheid naalden is in de praktijk een stuk minder dan in de eerder genoemde reclame. Hooguit 16 naalden worden er gebruikt per behandeling.

TuiNa en Chinese kruiden nemen ook een belangrijke plaats in. In China is het zelfs zo dat er veel meer met Chinese kruiden gewerkt wordt dan met acupunctuur. Shiatsu kent meer zijn oorsprong in Japan, maar heeft dezelfde theorie.
TuiNa is een massagevorm die zowel op spier als meridiaanniveau wordt ingezet. TuiNa zorgt ervoor dat ophopingen, stagnaties en pijnplekken in beweging gezet worden. Als tegenhanger voor al het externe zijn er de Chinese kruiden die de balans van binnenuit reguleren. Vooral de combinatie van deze 3 behandeltechnieken maakt de Traditionele Chinese Geneeswijzen tot een complete manier om klachten te verhelpen of beter nog, te voorkomen.

Bij TuiNa, Shiatsu en acupunctuur wordt ook gebruik van moxa en cupping. Dit laatste is erg in het nieuws geweest met de Olympisch Spelen. De Amerikaanse zwemmer Phelps was er flink mee behandeld. Overal op zijn lichaam zaten de ronde afdrukken. Wat cupping precies doet staat in de blog van Edith den Hollander. Moxa daarentegen voegt iets toe aan het lichaam. Het is warmte die op sommige acupunctuurpunten wordt gegeven om bloed, vloeistoffen of een stagnatie in beweging te zetten. Maar het is er ook voor om een leegte in het systeem te voeden.

Een nieuwe ontwikkeling is de cosmetische acupunctuur. In plaats van botox, crèmes of andere jongmakende producten wordt met extra dunne naaldjes in het gezicht geprikt, waardoor energie (Qi) en bloed (Xue) in beweging wordt gezet. De vitaliteit in het gelaat neemt toe. Rimpels en huidverslappingen worden minder zichtbaar. Als reactie op hun behandeling merken klanten vaak op dat ze er uit zien alsof ze net op vakantie zijn geweest: ontspannen, fris en uitgerust. Maar cosmetische acupunctuur is ook inzetbaar voor allerlei huidaandoeningen in het gezicht. Deze nieuwe techniek wordt vanaf september ook aangeboden bij Zhōng Hé Táng. Karin van de Ridder wordt onze nieuwe collega die hierin gekwalificeerd is.

© Linda Faber