Nieuwsbrief 6: Voorjaarsschoonmaak in je buik?

Deze tijd van het jaar is van oudsher de tijd voor de grote schoonmaak of voorjaarsschoonmaak. In vroeger tijden was het gebruikelijk het hele huis van boven tot onder systematisch schoon te maken waarbij geen ruimte ontzien werd. Het gebruik van kolenkachels, beperkte stofzuigmogelijkheden en meer mensen in een huis maakte in die tijd een voorjaarsschoonmaak noodzakelijk.

Tegenwoordig kiezen nog weinig mensen voor deze grote schoonmaak, daar de noodzaak verdwenen is. Misschien is die noodzaak nu verlegt naar ons ‘innerlijk huis’? Wat denk je ervan om eens een innerlijke grote schoonmaak te houden? De meeste van jullie zijn wel bekend met het fenomeen ‘detoxen’ of ‘ontslakken’. Dit is het intern reinigen van het lichaam van afvalstoffen of gifstoffen. Voor een ‘schoonmaak’ op geestelijk/spiritueel niveau kun je denken aan een retraite. Door een tijdje in stilte in afzondering te zijn kun je je geest onderwerpen aan zelfonderzoek en lukt het wellicht om negatieve emoties en sterke overtuigingen los te laten.

Een behandelvorm die hier naadloos op aansluit is Chi Nei Tsang. Het vindt zijn oorsprong in het Taoïsme en vormt een tak van lichaamswerk binnen het systeem van Healing Tao waarvan meester Mantak Chia de grondlegger is.
Chi Nei Tsang kan je de weg naar binnen tonen. Als je de buik zou zien als je huis, dan zijn de organen de bewoners hiervan. Alle organen hebben een oorspronkelijke geestelijke gesteldheid. Door negatieve emoties, sterke overtuigingen, slechte voeding, stress, drugs, toxines, operaties e.d. kunnen er energieblokkades in de organen ontstaan. Chi Nei Tsang ontgift de organen zodat deze weer in hun oorspronkelijkheid terecht kunnen komen. Dit komt lichaam en geest ten goede.

Wil je thuis wat doen? Bevoel eens regelmatig je buik. En dan niet zachtjes over de huid heen, maar druk ook eens wat dieper. Probeer een open, nieuwsgierige geest te houden. Als iets ongemakkelijk is, kun je er druk op houden en je afvragen; kan ik nog doorademen, waar span ik iets aan, welke kleur/grote/vorm heeft het, welke gedachten komen er op, kan ik nog dieper? Ik ben benieuwd naar jullie bevindingen. Als je wil mag je me mailen wat je tegenkomt op mirjam@centrumvoorchinesegeneeswijzen.nl

Mirjam de Jonge