Nieuwsbrief 6: Nieuw orgaan ontdekt!

Eind maart las ik een interessant artikel op de wetenschappelijke internetsite van Scientias. De kop luidde “compleet nieuw orgaan ontdekt in menselijk lichaam”. Wordt je toch wel nieuwsgierig van.

En wat blijkt, het is het orgaan dat in de Chinese geneeswijzen al duizenden jaren als aanwezig en belangrijk wordt ervaren. Namelijk de San Jiao, vertaald naar het Nederlands in de 3 (San) Warmers (Jiao) of Tripple Burner in het Engels. Tijdens de studie was dit ook een begrip wat voor ons westerlingen niet zomaar even te begrijpen was. Hoe moet je de werking van een orgaan begrijpen als je het niet kent, of beter nog, er niet is?

De San Jiao wordt nu sinds kort dus (h)erkent als orgaan. Westers krijgt het de titel “interstitium” en wordt bij Wikipedia als volgt uitgelegd: “Interstitium is de extracellulaire ruimte, de ruimte buiten de cellen van een weefsel. Ze speelt een rol in de waterhuishouding van een meercellig organisme. Wanneer de vochthuishouding niet in balans is, zal in eerste instantie vocht naar of vanuit deze ruimte vloeien om de bloedcirculatie in evenwicht te houden”.

Quote Scientias:
“Het nieuwe ‘orgaan’ bevindt zich net onder het oppervlak van de huid, rond het spijsverteringskanaal, de longen, de urinewegen en omringende vaten, aderen en het bindweefsel tussen spieren. Lang werd gedacht dat het dichte, verbindende weefsels waren. Maar in werkelijkheid blijken het met vloeistof gevulde compartimenten te zijn die bovendien met elkaar in verbinding staan”.

Interessant! En inderdaad is dit een uitleg die aansluit bij de kennis die wij hebben over de San Jiao. De 3 warmer die in alle lagen van het lichaam voorkomt en in verbinding staat met alle organen. Het is een aan- en afvoer naar de organen, maar heeft daarnaast ook nog wisselende functie per Jiao (warmer). De 3 warmer kun je onderverdelen in het gedeelte boven het diafragma (bovenste warmer), onder het diafragma tot de navel (middelste warmer) en onder de navel (onderte warmer).

In de onderste warmer (Xia Jiao) zitten de blaas, nieren, dikke en dunne darm en voortplantingsorganen. Hier wordt gezorgd voor de (af)scheiding en uitscheiding van afvalstoffen.
In de middelste warmer (Zhong Jiao) zijn het de organen: lever, milt, maag, galblaas en pancreas. Zijn functie hier is het verteren, transformeren en transporteren van voedsel.
In de bovenste warmer (Shang Jiao) zitten de longen, hart en pericard (hartbeschermer). Hier wordt de energie en vloeistoffen (zoals bijvoorbeeld bloed) verspreid.

Het is dus een intermediair tussen alle organen en weefsels. En per Jiao (warmer) dus zijn eigen actie. Raar eigenlijk dat we dit nooit eerder hebben ontdekt, want het zit overal in ons lichaam en heeft dus een hele cruciale functie. Een mens bestaat voor meer dan 70% uit water, dus hier moet wel regie over gevoerd worden.

Want als de San Jiao niet goed functioneert dan kunnen de volgende klachten ontstaan:
Bovenste warmer: hoofdpijn, koorts, milde afkeer van wind en koude, zweten, hoesten, dorst
Middelste warmer: heet gezicht, vol gevoel in de buik, constipatie, bewusteloosheid, delirium, branderige lippen, droge mond, donkere urine, zware ledematen en hoofd, druk en volheid op de borst, misselijk, overgeven

Onderste warmer: koorts met rode konen, warmte gevoel in de borst, handpalmen en voetzolen, droge mond en keel, vermoeidheid van de geest, doofheid, trillen van handen en voeten, lusteloosheid

Conclusie
Het “interstitium”, of wel San Jiao, of wel 3 Warmer, of wel Tripple Burner is een heel belangrijk orgaan om het lichaam te ontdoen van niet bruikbare vloeistoffen en te bevoorraden met vloeistoffen die juist wel essentieel zijn voor alle organen en weefsel.
Over grote schoonmaak gesproken…….

© Linda Faber