Nieuwsbrief 5: Weerstand, hoe werkt dat?

Met de intrede van de herfst eind september heeft het verkoudheidsvirus weer lustig om zich heen geslagen. En nu nog steeds hebben veel mensen een zere keel en worden vervolgens snotterig. Niet ernstig allemaal, maar je voelt je toch een paar dagen wat belabberd.

Vaak is de uitleg, dat wanneer je een zwakke weerstand hebt, je vatbaarder bent om het virus op te pikken. Maar wat is nu precies “weerstand”
Anders gezegd, bent je gewapend tegen datgene wat van buiten komt?

Goede weerstand is belangrijk op 2 niveaus. Zowel de binnenkant als de buitenkant van het lichaam speelt een rol. De buitenkant van het lichaam (de porien) moeten zowel open als dicht kunnen. Dit is wat plastisch uitgedrukt, maar indirect hoort het wel zo te functioneren. Dus als je inspanning verricht, warmer wordt en gaat zweten moeten je porien open gaan staan om te kunnen ventileren. Als er (wind) koude van buitenaf komt, moet het systeem net andersom werken, en dus moeten de porien op tijd sluiten.

De longen zijn verantwoordelijk voor dit mechanisme van openen en sluiten. Dus een goede longfunctie is essentieel. De herfst valt onder het Metaalelement, en dit element vertegenwoordigt de longen en dikke darm. Een goed moment van aandacht voor deze organen.

Maar alleen het versterken van de longen en dikke darm in deze periode is te kort door de bocht. Het lichaam is namelijk niet opgebouwd uit losse elementen, nee alles is afhankelijk van andere systemen in het lichaam. Yin en Yang staan niet los van elkaar, maar versterken elkaar, gaan in elkaar over en zorgen ervoor dat er zowel voldoende beweging als voeding door het lichaam gaat.

De binnenkant
Een goede longfunctie is dus afhankelijk van andere systemen in het lichaam. Een belangrijke is de spijsvertering, de functie van de maag en de milt. Wordt voeding en dranken goed verwerkt en opgenomen in het lichaam? Wordt het door de maag en milt omgezet in Xue (bloed)? Als dat niet het geval is dan is er te weinig voeding (Yin) om de buitenkant (Yang) te beschermen. Anders gezegt, de longen worden niet goed gevoed om de buitenkant te beschermen. Maar om Xue (bloed) van de spijsvertering op de goede plek te krijgen is weer een ander systeem nodig. En dat zijn de nieren en het hart. Het Water (nieren) en Vuur (hart) zorgen voor het stijgen en dalen (circuleren) van warmte en vloeistoffen, waar ook het bloed toebehoort. Het hart (warmte) moet de nieren (vloeistoffen) verwarmen, zodat het Water kan stijgen (verdampen) om het Vuur te blussen en te bevochtigen. Belangrijker hierin is, dat de actie van de nieren ook het bloed van de spijsvertering mee omhoog neemt. Zodat het via de lever en galblaas (het 3e systeem) verspreid kan worden over het lichaam, en dus ook naar de longen.

De buitenkant
Het meest kwetsbare deel van het lichaam om kou te vatten is de nek. Daar komen alle Yange meridianen samen. Als het Yang (de warmte) verzwakt is en de huid (Long) daar niet goed beschermt (gevoed) wordt, dan ligt een verkoudheid op de loer. Patienten met een beginnende verkoudheid (hoofdpijn, rillingen, spierpijn) worden in de praktijk dan ook op de bovenrug/nek gecupt om het lichaam te helpen om het externe pathogeen (virus) uit het lichaam te krijgen. Uitleg over wat cuppen precies is en doet lees je in de volgende nieuwsbrief.

Samenvattend:
de binnenkant moet de buitenkant voeden en de buitenkant moet de binnenkant beschermen.

Voor nu, ook in deze nieuwsbrief, een passende havermoutpap voor een goed ontbijt (of lunch). Dit recept is voedzaam en verwarmend voor de maag, milt en nieren, bouwt bloed op, beschermt tegen inwendige kou en versterkt het afweersysteem!