Nieuwsbrief 3: Lente-recept met groene asperges

De fase van het Houtelement is verbonden met de kleur groen. De lente is dan de tijd waarin het aan te bevelen is veel groene groenten te eten. Alle groene groenten hebben iets van het houtelement in zich, maar met name stengelgroenten zoals bleekselderij en groene asperges zijn typisch voor deze fase. Asperges worden in de TCM benoemd als zoet, bitter en koud. Ze voeden het yin en hebben een bevochtigende werking.

Naast het maken van het onderstaande recept willen we je nog wat tips voor de lente geven:

- Beweeg! De Lever zorgt ervoor dat de Qi (energie) in het lichaam verspreid wordt. De Lever moet dus bewegen, fysieke beweging helpt hierbij.
- Eet volop verse groene groenten
- Drink voldoende water en voeg daar eventueel wat citroen aan toe, deze zure smaak stimuleert in de Houtfase.
- Probeer nieuwe dingen uit, speel met je creativiteit!
- Geniet vooral van de lente ☺

Recept groene asperges met kropsla en parmezaankoekjes
• 1 kg (groene) asperges
• 1 krop kropsla schoongemaakt, in 8 parten gesneden
• 3 eieren
• 2 dl olijfolie
• 2 el citroensap
• 2 el kappertjes uitgelekt
• 2 el fijngesneden peterselie
• peper en zout

Bereiding:
Snijd het houtige gedeelte (ca. 3 cm) van de onderkant van de asperges af. Je hoeft de groene asperges niet te schillen. Doe de asperges in een wijde pan en overgiet met kokend water. Breng de asperges aan de kook en zet het vuur laag, laat 2 min. staan. Haal de pan van het vuur en laat de asperges wat afkoelen in het vocht.
Kook de eieren hard, pel ze en prak ze fijn. Voeg de olijfolie, citroensap, kappertjes en peterselie toe en breng op smaak met peper en zout.
Verhit een anti-aanbakpan en bestrooi met de parmezaanse kaas. Bak de parmezaankoek goudbruin en laat afkoelen in de pan. Breek de parmezaanse kaaskoek in grove stukken. Leg op ieder bord 2 parten kropsla, wat asperges en verdeel de dressing over de borden. Besprenkel ieder bord evt. nog met frisgroene olijfolie en serveer de parmezaanse koekjes over de salade.
Eet smakelijk!
Bron recept: Andy McDondald