Column: Hooikoorts

Jammer want het kan allemaal zoveel eenvoudiger en bovenal goedkoper. De kostbare en intensieve immunotherapie zou mensen langere tijd minder klachten geven of soms ook helemaal kunnen verlossen van hooikoorts. Maar geen garantie dus. En voor de rest aan goede bedoelingen is alles gebaseerd op symptoombestrijding. Neusspray’s, druppels, zalfjes, alles om jeukende ogen, verstopte neuzen en het vele gesnotter tegen te gaan.

Maar waardoor ontstaat hooikoorts, of laten we het breder trekken, waardoor ontstaat een allergie? En waarom lijden er steeds meer mensen aan?
Het antwoord: door verkeerde voeding en het daardoor verslechteren van het spijsverteringssysteem.

Een slechte spijsvertering veroorzaakt veel damp en slijm in het lichaam. En dat damp en slijm moet ergens naar toe. Bij allergieën blokkeert het in hoofdzaak het longsysteem. Hierdoor lukt het de long niet om energie over het lichaam en de huid te verspreiden. Het blokkeren van de spreidende en neerwaartse beweging van de long leidt tot de klachten van hooikoorts, of zoals gezegd allergieën, maar ook tot huidklachten zoals eczeem, psioriasis, maar ook hoofdpijn, misselijkheid, een slechte eetlust, constipatie, vaak verkouden, obesitas om maar een paar zijsporen te noemen.

Met acupunctuur, en vaak in combinatie met Chinese kruiden, wordt er gewerkt aan het versterken van het spijsverteringssysteem. Met andere woorden de bron van de klacht wordt aangepakt, waardoor je voorgoed van je klachten af kan raken. Uiteraard keren de klachten terug als je vervolgens niet de juiste voeding tot je neemt. Het blijven eten van zuivelproducten, citrusvruchten, veel rauwkost en andere koude producten (en laten we de (geraffineerde) suikers niet vergeten), zorgen er voor dat je allergieën weer de kop opsteken.

Hoeveel behandelingen je nodig hebt om van je ergste klachten af te komen, ligt uiteraard aan de heftigheid van de klachten op dat moment. Maar vaak na 3 behandelingen merk je al veel verschil. Wil je het spijsverteringssysteem daadwerkelijk sterken en in balans brengen dan zijn er meer behandelingen nodig. En wil je een voorjaar zonder allergieën beleven dan is het verstandig om het spijsverteringssysteem al aan het eind van de winter te versterken, zodat je lichaam voldoende beschermt is tegen alle invloeden van buiten.

© Linda Faber