Column: De man en zijn midlife crisis

Je kent ze wel, mannen rond de 50 jaar oud, een mooie huis, fijne lieve vrouw, mooie kinderen en een goede baan. Alles lijkt in orde, maar van binnen knaagt het. Het gevoel van ouder worden en de eindigheid van het leven zijn onderwerpen waar je vaker over nadenkt, je ziet je kinderen dingen doen die je zelf ook altijd deed. Nu niet meer natuurlijk want tja de rug, die wil niet meer zo goed. Je zoekt naar spanning en koopt een snelle auto/motor of gaat je intensief bezig houden met een levensdoel dat je graag nog zou willen bereiken (eindelijk die verre reis maken etc.). En alsof het nog niet ingewikkeld genoeg is, ontmoet je een (vrouwelijke) soul mate ; iemand met een luisterend oor, er is een klik en je voelt je weer een beetje jonger………

Dit kan een midlife crisis zijn. Zo’n 25% van alle Nederlanders krijgt hiermee te maken. Snappen wat er gebeurt en praten over je gevoelens kan een groot deel van het leed voor jezelf en de omgeving verzachten. Hulp zoeken in het reguliere circuit kan, maar de Chinese geneeskunde biedt ook oplossingen.

In het Chinees klassieke geschrift de Nei Jing verloopt de ontwikkeling van een man in cycli van 8 jaren. Zo is het melkgebit volgroeid rond het 8e levens jaar en beginnen rond het 16e levensjaar de geslachtskenmerken zich duidelijk te manifesteren. In het 24e levensjaar bereikt de Qi zijn piek en zijn ledematen en botten sterk welke zijn top bereikt rond het 32e levensjaar. Bij het naderen van de 40 begint echter de Nierenergie af te nemen; het haar begint uit te vallen en de kwaliteit van de tanden neemt af. Rond het 48e levensjaar neemt de Yangenergie van het hele lichaam af; het gezicht wordt bleker en er ontstaan rimpels. Bij de leeftijd van 56 worden de spieren en pezen stijver en de lenigheid neemt af.
Op deze manier beschrijft de Nei Jing de cycli van de man.

Volgens de Traditioneel Chinese Geneeswijze wordt de midlife crisis (ook wel andropauze genoemd) getriggerd door disbalans van de organen. De Qi neemt af door natuurlijke processen of raakt verstoord door bijvoorbeeld lifestyle of (di)eetgewoontes. Doordat de Nier, Milt en Hartenergie uit balans raken krijgt de man in kwestie last van verwarring, irritatie, gebrek aan zelfvertrouwen en andere emotionele en fysieke klachten. Door deze organen weer in balans te brengen nemen de klachten sterk af . Wanneer je deze symptomen behandelt met Traditionele Chinese geneeswijze (TCM) zijn de volgende voordelen te benoemen:
- kalmerend effect
- creëren van perspectief
- vergroten van zelfbegrip en acceptatie
- verminderen van fysieke en emotionele klachten

Laat je klachten (fysiek dan wel mentaal) behandelen en loop er niet mee door want ze verzwakken je Qi. Je leeftijd voelen maakt dat je jezelf ouder voelt . Dat gevoel zo nu en dan negeren is niet erg maar ontken niet je fysieke onmogelijkheden. Zorg goed voor jezelf!

Owen van de Ridder ©