Praktijk: Blaasontsteking is niet alleen een ontsteking!

In dit blog leest u de visie van de Chinese Geneeswijzen op blaasontsteking en het antwoord op de vraag waarom antibiotica niet altijd het gewenste resultaat heeft of een blaasontsteking snel doet terugkeren.

We kunnen kort maar krachtig zijn: blaasontsteking is niet alleen hitte maar vaak een combinatie van hitte én damp in de blaas. Damp is de bron van de klacht en hitte is het gevolg. Los je alleen de gevolgen (hitte) op dan blijft de bron (damp) bestaan. Antibiotica wordt gegeven om ontstekingen (hitte) in het lichaam tegen te gaan, maar antibiotica werkt niet om de damp op te lossen. Sterker nog antibiotica verzwakt de spijsvertering waardoor het lichaam meer damp gaat aanmaken. Daarover later meer.

Het ontstaan van hitte in de blaas is in veel gevallen het gevolg van koude van buitenaf. Deze koude blokkeert de blaas in zijn actie in het uitscheiden van vloeistoffen, waardoor de vloeistoffen die achterblijven hitte (ontsteking) veroorzaken. Dit geeft het branderige gevoel bij het plassen en het constant gevoel dat je moet plassen. Dit is de acute vorm van blaasontsteking.

Bij chronische blaasontsteking is er naast hitte in de blaas ook sprake van damp. Beter bekend als een bacterie. Damp is medisch gezien een vreemd begrip. Maar het is niet anders bedoeld dan in de Dikke Van Dale staat omschreven: een nevelige massa. Damp in de blaas kan ontstaan als bijvoorbeeld de acute blaasontsteking niet snel of adequaat wordt opgelost. De hitte bij een acute blaasontsteking dikt de vloeistoffen (steeds meer) in waardoor er minder vloeistoffen kunnen worden uit geplast (wel aandrang, maar kleine plasjes). De ingedikte vloeistoffen (damp) blijven achter in de blaas waar het steeds meer hitte gaat ontwikkelen. Chronische blaasontsteking ontstaat ook door andere factoren zoals slechte eetgewoontes, stress of emoties, zonder dat er koude factoren (acute blaasontsteking) aan vooraf zijn gegaan.

Dus bij chronische blaasontsteking, en bij acute in mindere mate, moeten zowel de damp als de hitte worden opgelost om de functie van de blaas te herstellen. Wordt alleen de hitte opgelost, dan ben je tijdelijk verlost van de pijn bij het plassen die een blaasontsteking geeft. De damp die achterblijft blijft de blaasfunctie verstoren, waardoor er op den duur weer hitte (ontsteking) en dus pijn ontstaat. In de praktijk blijkt vaak dat er sprake is van hitte én damp bij klachten die wijzen op blaasontsteking, ongeacht of het acute of chronische klachten betreft . Chronisch kan dus inhouden dat het telkens terugkeert of dat de symptomen daar op wijzen (tong, pols, nevenklachten).

Het niet tijdig of niet correct aanpakken van een blaasontsteking verergert de hitte. Er is dan sprake van vuur. Dit vuur beschadigt het bloed en treedt daardoor buiten de vaten. Dit uit zich in bloed bij de urine. Bij langdurige aanwezigheid van vuur kan dit verder het lichaam intrekken (hitte gaat altijd omhoog) en nierbekkenontsteking veroorzaken.

Het behandelen van een blaasontsteking kan goed met acupunctuur en/of kruiden. Zeker als er sprake is van damp, dat we zoals gezegd op de tong en aan de pols kunnen waarnemen, is de inzet van Chinese kruiden noodzakelijk. De kruiden zorgen voor een intern herstel (damp elimineren en hitte klaren) en acupunctuur zorgt voor een goede circulatie in de betrokken meridianen. Met de aanpak van beide factoren, hitte en damp, wordt een blaasontsteking geheel opgelost. Een belangrijk voordeel, naast het niet meer hebben van een blaasontsteking is dat er met Chinese kruiden en acupunctuur geen nevenklachten ontwikkeld worden. Nevenklachten kunnen zijn: aanhoudende lage rugpijn, toenemende menstruatieklachten, meer dorst, bovenmatige afscheiding, het slecht warm kunnen houden, gewichtstoename, slaapproblemen etc.

Met name de chronische blaasontsteking heeft meer nodig dan alleen een antibioticakuur. En wat ik eerder al noemde: er is een groot bijeffect van antibiotica. Het verstoort namelijk de spijsvertering. Antibiotica moet de ontsteking (hitte) oplossen en is dus koud van structuur. Deze koude vertraagt en stagneert de spijsvertering wat betekent dat er meer damp in het lichaam ontstaat. Indirect werkt antibiotica hierdoor mee aan het chronisch maken van de blaasontsteking.

© Linda Faber