Zhōng Hé Táng

centrum voor chinese geneeswijzen

Hooikoorts

Een wishful thinking dat acupunctuur al wat meer geïntegreerd was op het gebied van hooikoorts. In de bijlage van Het Dagblad van het Noorden van vandaag, 30 april 2014, staat geen letter geschreven over het oplossen van hooikoorts met acupunctuur of Chinese kruiden.

… lees verder

Kippenbouillon

Kippensoep is zeer geschikt om de nieren te versterken. Maak een flinke pan en verdeel de soep in bakjes/zakjes voor in de vriezer, zodat u iedere ochtend kan starten met een warme beker bouillon. Haal elke ochtend een bakje/zakje uit de vriezer en zet deze in de koelkast dan is hij de volgende dag ontdooit en hoef je het alleen maar in een pannetje op te warmen.

… lees verder

Pastinaak Gember soep

Een pastinaak/gember soep is aromatisch, zoet en scherp van smaak en daardoor zeer geschikt om het lichaam te verwarmen en te versterken. Een prima soep voor de herfst en de winter, maar ook voor mensen die het hele jaar door vatbaar zijn voor verkoudheid.

… lees verder

Blaasontsteking: is niet alleen een ontsteking!

In dit blog leest u de visie van de Chinese Geneeswijzen op blaasontsteking en het antwoord op de vraag waarom antibiotica niet altijd het gewenste resultaat heeft of een blaasontsteking snel doet terugkeren.

… lees verder

Rettich

Binnen de Chinese cultuur heeft rettich de bijnaam “kleine Ginseng” gekregen vanwege de herstellende en koelende eigenschappen van deze grote witte radijs. Dit klinkt door in een oud Chinees gezegde: “Als het seizoen van de witte radijs is aangebroken, kunnen artsen stoppen met werken. Ook Li Shizhen, een befaamde Chinese arts uit de 16e eeuw verkondigde dat witte radijs de meest heilzame groente is voor de mens.

… lees verder

Met je hoofd in de wind…..of wind in je hoofd?

Heeft u er ooit over nagedacht, waarom het hoofd het laatste lichaamsdeel is dat we in de winter met kleding bedekken? Ik geef toe, het is niet erg praktisch om met een wollen zak over je hoofd door het leven te gaan. Maar er is nog een reden. Alle Yange meridianen in ons lichaam eindigen op ons hoofd. Er is dus voldoende Yang (vuur) om het hoofd te verwarmen. Als er al problemen ontstaan is het eerder omdat we het hoofd niet voldoende koel houden, en onze voeten niet warm.

… lees verder

Centrum voor Chinese Geneeswijzen breidt uit (persbericht)

MEPPEL – Het Centrum voor Chinese Geneeswijzen Zōng Hé Tang breidt per 1 september uit met extra praktijkruimte in de Gasfabriek in Meppel. In de ruimte zal acupuncturist Song Wan zich vestigen. Mensen kunnen bij Zōng Hé Tang terecht voor zeer uiteenlopende klachten. Het centrum behandelt deze door onder andere acupunctuur, Shiatsu, Chinese kruiden en nu ook TUI-NA-massage toe te passen.

… lees verder

Column: Slechte adem

Laatst keek ik het programma Dit Is Mijn Lijf op tv. RTL4 heeft als omschrijving van dit programma deze tekst op haar site staan:
Heb je een medisch probleem waar je erg mee zit? Schaam je je voor je aandoening? In Dit Is Mijn Lijf geven twee huisartsen een consult. Ieder probleem is bespreekbaar!

… lees verder

Gestolen tonderzwammen

In een artikel in de volkskrant van 30 augustus wordt melding gemaakt van Aziaten die tonderzwammen uit de Nederlandse bossen stelen voor medicinaal gebruik.

… lees verder

Column: Baat het niet dan schaadt het wel

Het een-kindbeleid in China leidt soms tot merkwaardige situaties. Ouders hebben alles over hun enige kind. Sober, maar goed en gezond eten nam altijd een belangrijke plek in, maar in het rap kapitalistisch wordende land, schieten de McDonalds als paddestoelen uit de grond.

… lees verder