Zhōng Hé Táng

centrum voor chinese geneeswijzen

Hyperhidrosis

In de Westerse geneeskunde is er nog niet echt een verklaring voor bovenmatig zweten zonder inspanning, zoals hyperhidrosis vertaald wordt. Klotsende oksels, handen en voeten kletsnat van het zweten, maar soms ook het hele lichaam dat acuut gaat zweten. Wat is er aan de hand?

… lees verder

De man en zijn midlife crisis

Je kent ze wel, mannen rond de 50 jaar oud, een mooie huis, fijne lieve vrouw, mooie kinderen en een goede baan. Alles lijkt in orde, maar van binnen knaagt het. Het gevoel van ouder worden en de eindigheid van het leven zijn onderwerpen waar je vaker over nadenkt, je ziet je kinderen dingen doen die je zelf ook altijd deed. Nu niet meer natuurlijk want tja de rug, die wil niet meer zo goed.

… lees verder

Acupunctuur; wat doen de naalden nu precies vanuit het Westers oogpunt

De Chinese geneeskunde wordt al duizenden jaren gebruikt in verschillende delen van de wereld. Ondanks dat de Chinese geneeskunde zich al bewezen heeft als succesvolle therapie wordt de Chinese geneeskunde in het westen nog niet goed begrepen en vaak (ten onrechte ) afgedaan als zweverig. Dit betekent dat miljoenen mensen de voordelen missen van de Chinese geneeskunde simpelweg doordat ze niet weten wat deze geneeskunde hen te bieden heeft. Wat doen de naalden nu precies vanuit het Westers oogpunt bekeken?

… lees verder

Rettich/broccoli soep

Een prima soep voor het voorjaar om te voorkomen dat je last krijgt van de bekende voorjaarsdip.

De soep zorgt ervoor dat de interne hitte wordt afgevoerd. Interne hitte die in de winter makkelijk wordt opgebouwd door zwaardere voeding (meer vlees) en minder beweging.

… lees verder

Stop stress met Chinese Geneeswijzen

Fysieke en emotionele stress lijken wel onontkoombaar te zijn in het moderne leven. Natuurrampen, aanslagen en algemene onrust schilderen een onzeker beeld van de toekomst, waardoor veel mensen last krijgen van onnodige stress. Maar ook werkdruk of problemen in de gezinssituatie kunnen stress veroorzaken. Uit onderzoek blijkt dat miljoenen nederlanders kampen met stress en burn-out achtige verschijnselen. Studies tonen aan dat de Traditionele Chinese geneeswijzen (TCM) aanzienlijk kan bijdragen tot het verminderen van stress.

… lees verder

Centrum voor Chinese Geneeswijzen breidt uit (persbericht)

Zhōng Hé Táng wordt versterkt met twee nieuwe specialisten

Meppel – het centrum voor chinese geneeswijzen Zhōng Hé Táng wordt per 1 december versterkt met twee specialisten, te weten Owen van de Ridder en Mirjam de Jonge. Beiden voegen nieuwe disciplines en kennis toe aan het centrum dat is gevestigd in de Gasfabriek Meppel. In totaal zijn er nu 5 specialisten verbonden aan Zhōng He Táng. Mensen kunnen hier terecht voor zeer uiteenlopende klachten. Het centrum behandelt deze door onder andere acupunctuur, shiatsumassage, tui-na-massage en Chinese kruiden toe te passen.

… lees verder

Dry needling versus Acupunctuur

Steeds meer patiënten hebben hun eerste kennismaking met acupunctuurnaalden bij een (fysio-)therapeut. De behandeling van pijnpunten wordt ook wel triggerpunt-acupunctuur, myofasciale behandeling of intramusculaire stimulatie (IMS) genoemd.
Vaak is er enige onduidelijkheid over wat precies het verschil is tussen acupunctuur en dry needling. Met onderstaande tekst hoop ik daar een duidelijk antwoord op te kunnen geven.

… lees verder

Waarom helpt hypnose bij (kinderen met) buikpijn?

Dit weekend, zaterdag 22 augustus 2015, staat er een mooi artikel in het Dagblad van het Noorden. Marc Benninga, kinderarts van het Emmakinderziekenhuis/AMC in Amsterdam en gespecialiseerd in maag-darm-lever aandoeningen, zegt goede resultaten te halen met hypnose bij kinderen met buikpijn. Vervolgens sluit hij af met de woorden: “Geen benul hoe het kan dat hypnose tot goede resultaten leidt. Dat is het frustrerende, maar de kinderen zijn er erg mee geholpen”.

… lees verder

Hooikoorts

Een wishful thinking dat acupunctuur al wat meer geïntegreerd was op het gebied van hooikoorts. In de bijlage van Het Dagblad van het Noorden van vandaag, 30 april 2014, staat geen letter geschreven over het oplossen van hooikoorts met acupunctuur of Chinese kruiden.

… lees verder

Kippenbouillon

Kippensoep is zeer geschikt om de nieren te versterken. Maak een flinke pan en verdeel de soep in bakjes/zakjes voor in de vriezer, zodat u iedere ochtend kan starten met een warme beker bouillon. Haal elke ochtend een bakje/zakje uit de vriezer en zet deze in de koelkast dan is hij de volgende dag ontdooit en hoef je het alleen maar in een pannetje op te warmen.

… lees verder