Nieuwsbrief 6: Maak het lichaam schoon van overbodig cortisol

Chronische stress kan serieuze gezondheidsproblemen geven met name door te veel aanmaak van het stresshormoon cortisol. Ook weinig slaap en ongezonde voeding hebben invloed op de productie van dit hormoon.

Als je cortisol in balans in, kun je makkelijker uit bed komen, heb je overdag meer energie en kun je ’s avonds makkelijker ontspannen. Als je cortisolwaardes te hoog zijn, kan dat leiden tot de onaangename situatie waarbij je veel trek in suikers hebt en minder gezond voedsel.

Zodra er iets gebeurt waardoor je stress of angst ervaart, wordt een alarmsignaal vanuit de hersenen verstuurd. Klieren in de bijnieren krijgen hierdoor een prikkel om adrenaline en cortisol aan te maken Deze hormonen zorgen ervoor dat je kunt vechten of vluchten in een bedreigende situatie.

Adrenaline verhoogt de hartslag en de bloeddruk, waarna energievoorzieningen in het lichaam stijgen. Cortisol zorgt ervoor dat het glucosegehalte in de bloedbaan toeneemt en verbetert de manier waarop de hersenen hiervan gebruikmaken. Daarnaast zijn er ook functies die juist ingetoomd worden door cortisol. Dit zijn functies die niet belangrijk zijn tijdens een vecht-of-vluchtsituatie, zoals reacties van het immuunsysteem en organen die nodig zijn bij de groei, voortplanting en de spijsvertering.

De reactie van het lichaam op stress of angst was vroeger noodzakelijk om ons te beschermen tegen gevaren. Het lichaam was hierdoor voorbereid op een situatie waarin gevecht of gevlucht moest worden. Doordat er in al die jaren zo veel veranderd is, kom je niet vaak meer terecht in een dergelijke situatie. Tegenwoordig ervaren we voornamelijk stress door het drukke dagelijks leven en niet door echte levensbedreigende situaties. Het lichaam reageert echter nog steeds op dezelfde manier. Je lichaam bereidt je daardoor voor op een onnodige vecht-of-vluchtreactie. Het verhoogde cortisolgehalte heeft hierdoor geen uitweg meer. Gevolgen zijn een langzamere celregeneratie, minder beschikking van essentiële hormonen en vitamines bijv B6, de verteringsfunctie neemt af, mentale respons wordt minder en de immuniteit verslechterd.
Een tekort aan vitamine B6 leidt tot bloedarmoede, neuropathie, visuele problemen ,droge ogen en een slechter geheugen.
Chinees gezien komt dit overeen met Lever Bloed en Lever Yin
leegte.

Bloed en Yin zijn van nature voedend, de Lever opent in de ogen en voedt de ogen, voedt de pezen en verzorgt de energievoorziening naar de extremiteiten.
Als dit niet goed gaat ontstaan er klachten als mindere flexibiiteit, doof gevoel in handen/voeten, spasmes, droge ogen en wazig zicht .
Algemene symptomen zijn: mouche volantes (zwarte vlekjes voor de ogen), bleek uiterlijk, bleke nagels die snel breken, droge huid, moeilijk slapen en moeheid.

Een van de beste manieren om de balans te herstellen(cortisol te verlagen naar normale waardes) is het gebruik van acupunctuur en of kruiden.
Door acupunctuur daalt het hart ritme, de vertering verbeterd en de slaap wordt rustiger en dieper.
Een behandelplan kan er als volgt uitzien:
-een uitgebreide consultatie waarin de klachten worden doorgenomen, evenals diëetadvies en andere life style factoren
-U krijgt een kruidenformule mee voor 2 tot 3 weken. Deze kruiden formule wordt geheel op uw persoonlijke situatie afgestemd.Deze kruiden neemt u 3x daags in.
- Een serie van 5 tot 8 wekelijkse acupunctuurbehandelingen

Begin nu je grote cortisolschoonmaak!

© Owen van de Ridder