Zhōng Hé Táng

centrum voor chinese geneeswijzen

Centrum voor Chinese Geneeswijzen breidt uit (persbericht)

Zhōng Hé Táng wordt versterkt met twee nieuwe specialisten

Meppel – het centrum voor chinese geneeswijzen Zhōng Hé Táng wordt per 1 december versterkt met twee specialisten, te weten Owen van de Ridder en Mirjam de Jonge. Beiden voegen nieuwe disciplines en kennis toe aan het centrum dat is gevestigd in de Gasfabriek Meppel. In totaal zijn er nu 5 specialisten verbonden aan Zhōng He Táng. Mensen kunnen hier terecht voor zeer uiteenlopende klachten. Het centrum behandelt deze door onder andere acupunctuur, shiatsumassage, tui-na-massage en Chinese kruiden toe te passen.

… lees verder

Dry needling versus Acupunctuur

Steeds meer patiënten hebben hun eerste kennismaking met acupunctuurnaalden bij een (fysio-)therapeut. De behandeling van pijnpunten wordt ook wel triggerpunt-acupunctuur, myofasciale behandeling of intramusculaire stimulatie (IMS) genoemd.
Vaak is er enige onduidelijkheid over wat precies het verschil is tussen acupunctuur en dry needling. Met onderstaande tekst hoop ik daar een duidelijk antwoord op te kunnen geven.

… lees verder

Waarom helpt hypnose bij (kinderen met) buikpijn?

Dit weekend, zaterdag 22 augustus 2015, staat er een mooi artikel in het Dagblad van het Noorden. Marc Benninga, kinderarts van het Emmakinderziekenhuis/AMC in Amsterdam en gespecialiseerd in maag-darm-lever aandoeningen, zegt goede resultaten te halen met hypnose bij kinderen met buikpijn. Vervolgens sluit hij af met de woorden: “Geen benul hoe het kan dat hypnose tot goede resultaten leidt. Dat is het frustrerende, maar de kinderen zijn er erg mee geholpen”.

… lees verder

Hooikoorts

Een wishful thinking dat acupunctuur al wat meer geïntegreerd was op het gebied van hooikoorts. In de bijlage van Het Dagblad van het Noorden van vandaag, 30 april 2014, staat geen letter geschreven over het oplossen van hooikoorts met acupunctuur of Chinese kruiden.

… lees verder

Kippenbouillon

Kippensoep is zeer geschikt om de nieren te versterken. Maak een flinke pan en verdeel de soep in bakjes/zakjes voor in de vriezer, zodat u iedere ochtend kan starten met een warme beker bouillon. Haal elke ochtend een bakje/zakje uit de vriezer en zet deze in de koelkast dan is hij de volgende dag ontdooit en hoef je het alleen maar in een pannetje op te warmen.

… lees verder

Pastinaak Gember soep

Een pastinaak/gember soep is aromatisch, zoet en scherp van smaak en daardoor zeer geschikt om het lichaam te verwarmen en te versterken. Een prima soep voor de herfst en de winter, maar ook voor mensen die het hele jaar door vatbaar zijn voor verkoudheid.

… lees verder

Blaasontsteking: is niet alleen een ontsteking!

In dit blog leest u de visie van de Chinese Geneeswijzen op blaasontsteking en het antwoord op de vraag waarom antibiotica niet altijd het gewenste resultaat heeft of een blaasontsteking snel doet terugkeren.

… lees verder

Column: Bah! Rijstepap, over yin en yang in je ontbijt

Ik ben geboren en getogen in het katholieke Brabant. Dat betekende voor mij naast de verplichte kerkgang op zaterdagavond, een eenvoudige maaltijd op vrijdag. Die bestond uit aardappels met uiensaus, gebakken vis en wisselende groente. Tot zover geen probleem. Als toetje maakte mijn moeder vaak rijstepap. In melk gekookte rijst met een klein beetje suiker.

… lees verder

Rettich

Binnen de Chinese cultuur heeft rettich de bijnaam “kleine Ginseng” gekregen vanwege de herstellende en koelende eigenschappen van deze grote witte radijs. Dit klinkt door in een oud Chinees gezegde: “Als het seizoen van de witte radijs is aangebroken, kunnen artsen stoppen met werken. Ook Li Shizhen, een befaamde Chinese arts uit de 16e eeuw verkondigde dat witte radijs de meest heilzame groente is voor de mens.

… lees verder

Met je hoofd in de wind…..of wind in je hoofd?

Heeft u er ooit over nagedacht, waarom het hoofd het laatste lichaamsdeel is dat we in de winter met kleding bedekken? Ik geef toe, het is niet erg praktisch om met een wollen zak over je hoofd door het leven te gaan. Maar er is nog een reden. Alle Yange meridianen in ons lichaam eindigen op ons hoofd. Er is dus voldoende Yang (vuur) om het hoofd te verwarmen. Als er al problemen ontstaan is het eerder omdat we het hoofd niet voldoende koel houden, en onze voeten niet warm.

… lees verder